Letní škola nástavkových včelařů

08.07.2017 08:12

ŠNV č. 17 - Dolní Křečany

  •  
Cena:3100.00

8. 7. – 9. 7. 2017

organizátor: Vojtěch Hajný

lektoři: Vojtěch Hajný

 

BIO Farma Dolní Křečany - Statek Hajných se nachází na severní výspě České republiky v průmyslem nedotčené krajině mezi CHKO Lužické hory a Labské pískovce, do niž se vkliňuje Národní park České Švýcarsko. Celý statek je zařazen v systému ekologického zemědělství - BIO provoz, tudíž i všechna včelstva jsou vedena v ekologickém režimu. Statek má letité zkušenosti s pořádáním kurzů v oblasti zemědělství. Od roku 2015 jsme začali pořádat i včelařské kurzy. V roce 2017 jsme kurzy zařadili do systému LŠNV Pracovní skupiny nástavkových včelařů (PSNV), kde včelmistr statku aktivně působí jako člen. Statek je rovněž členem PSNV. Pořádáme sérii včelařských škol: LŠNV I tématicky navazuje na tradiční lednovou přípravku, kterou realizují Dlouzí z Varnsdorfu. Poté následuje LŠNV II, která rozvíjí zkušenosti z LŠNV I či prohlubuje dovednosti zkušenějších včelařů. Poslední v řadě sérií škol je přirozeně speciálka LŠNV -  Ekologický chov včel, jelikož tak statek hospodaří a žije.

 

Lektory si farma vybírá prioritně z lektorů PSNV. Zároveň s postem pořadatele na všech školách vyučuje Bc. Vojtěch Hajný, který se, mimo běžný chov včel a matek, specializuje na Ekologický chov včel – BIO chov s šlechtěním a zároveň k tomu na legislativu. Další lektorkou je RNDr. Štěpánka Dlouhá, která se zaměřuje na ekologii a chovatelskou biologii včel. Pravidelně publikuje odborné včelařské články a podílí se na vzdělávací a vydavatelské činnosti PSNV. V neposlední řadě Přítel včelař Vlastislav Hyblbauer Jr., který je profesionální včelař a výrobce včelařského vybavení (především úlových sestav), který se podílí na praktické části LŠNV. Další lektory si zveme na specializovanou činnost, jako třeba na výrobu medoviny manžele Lstibůrkovi.

 

Na škole se snažíme, aby všichni byli ubytování v "Natuře Praha", která leží stranou od Rumburku v odloučené části Poustka, kde jsou také umístěna některá včelstva, se kterými se na kurzech pracuje. Teoretická část probíhá ve společenském prostoru, který je dobře vybaven na přednášky. Praktické části jsou vždy realizovány v menších skupinkách na různých včelnicích (volných nebo krytých) tak, aby všichni měli příležitost mít ruce v úlu. Vždy dle aktuálního počasí a nálady včelstev.

 

Po školách si absolventi mohou koupit odvézt oddělky či matky, se kterými sami v průběhu kurzu pracovali. Tudíž mohou rovnou začít bez jakýchkoliv prodlev včelařit.